Laatste nieuws

Amnesty Bennekom organiseert wake op 8 december en schrijfactie op 15 december

Ieder jaar rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de mensenrechten. Ook dit jaar doet de werkgroep Bennekom van Amnesty International weer mee met een wake en een schrijfmiddag.  

Op vrijdag 8 december tussen 17.00-19.00 houden we de Amnesty-wake bij het Station Ede-Wageningen. Met kaarsenpotten en waxinelichtjes geven we uitdrukking aan het motto van Amnesty: ‘het is beter een lichtje aan te steken dan de duisternis te vervloeken’.

Reizigers en passsanten kunnen tevens de petitie ondertekenen waarin de Chinese regering wordt opgeroepen om de onterecht gevangen gezette #Me-Too-activiste Sophia Huang Xuegin per direct vrij te laten.

Daarnaast is er op vrijdagmiddag 15 december van 14.30 – 17.30 u een inloop-“Write for Rights” in Het Oude Postkantoor (HOP) in Bennekom. Belangstellenden kunnen aanschuiven en meehelpen met het schrijven van brieven aan autoriteiten in diverse landen. Ook René Verhulst, burgemeester van Ede, komt om 14.30 u brieven schrijven in HOP.

Zoals elk jaar komt Amnesty in actie voor gewone mensen overal ter wereld die aandacht vragen voor mensenrechten en die daarom door hun regering in de cel worden gezet, geïntimideerd worden of zelfs gemarteld. Tijdens Write for Rights, het grootste mensenrechten-event wereldwijd, schrijven we onder andere voor Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten, die zich uitsprak over mensenrechtenschendingen en daarvoor 10 jaar celstraf kreeg. En voor Rita Karasartova uit Kigizië die na vreedzaam protest een celstraf van 15 jaar boven het hoofd hangt.

Voorbeeldbrieven van in totaal 10 casussen, papier en pennen zijn aanwezig. Ook kunt u ter plekke om meer achtergrondinformatie vragen.

Brieven schrijven helpt!

Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Dus doe mee, schrijf brieven en draag uw steentje bij aan vrijheid en rechtvaardigheid!

 

 

 

Write for rights 2022

Schrijft u ook mee?

Hieronder is te zien dat de burgenmeester al getekend en geschreven heeft. Klik hier voor meer informatie over onder andere materiaal. Of kijk bij onze Agenda.

 

Write for rights 2021

Binnenkort gaat Write for Rights weer van start! 

Het is weer tijd voor het grootste mensenrechtenevenement ter wereld! Tijdens Write for Rights komen we ieder jaar rond 10 december in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Ieder jaar levert dat succes. Activisten komen vrij, onrecht stopt.

Binnenkort is hier meer te lezen over Write for Rights Bennekom.

Collecte 2021

De collecte van Amnesty was in 2021 volledig online. De opbrengst landelijk was (voorlopig) bijna 590.000 euro.
Amnesty dankt iedereen die hieraan heeft meegewerkt en bijgedragen.

Collecte 2020

De collecte van Amnesty International van 9 t/m 14 maart heeft in Bennekom € 3709,93 opgeleverd. Dat is inclusief € 79 aan digitale giften via de QR code. De opbrengst is vrijwel gelijk aan die in 2019, ondanks het feit dat de collecte voortijdig is gestopt vanwege de Corona-crisis. Naar schatting heeft de collecte door het voortijdig afbreken ongeveer € 400 minder opgeleverd. Het resultaat is dan ook boven verwachting goed. Degenen die dit jaar voor Amnesty International hebben gecollecteerd verdienen daarom een groot compliment!

Toch zou het fijn zijn als er volgend jaar meer collectanten beschikbaar zouden zijn. Een aantal straten is dit jaar niet gelopen in Bennekom, en het is toch jammer dat er geld in Bennekom is ‘blijven liggen’ dat Amnesty International goed had kunnen gebruiken. Niet alleen het geld dat voor Amnesty wordt ingezameld is van belang. Het is ook belangrijk dat de Bennekommers elk jaar worden herinnerd aan het bestaan van Amnesty, en door een gift instemming kunnen betuigen met de doelstellingen van deze organisatie. Kijk daarom nog eens of er mensen in uw omgeving te motiveren zijn om voor Amnesty te collecteren.

Als het goed is, hebben alle collectanten bericht ontvangen wat de opbrengst van zijn of haar collecte was. Mocht u onverhoopt geen bericht hebben ontvangen, stuur me dan een mailtje, dan krijgt u deze informatie alsnog.

Wat de collecte landelijk heeft opgebracht wordt pas over enige weken bekend, en zal op de website van Amnesty International worden gepubliceerd. Als ik daarvan bericht ontvang zal ik het jullie laten weten.

 

Burgemeester Verhulst steunt schrijfactie Amnesty

Op woensdag 11 december 2019 opende Burgemeester Verhulst de schrijfactie Amnesty International in bibliotheek Collage in Bennekom. In totaal werden 114 brieven geschreven aan regeringsleiders wereldwijd. Ook werden 26 zelfgemaakte kaarten verstuurd aan vechters voor de mensenrechten.

Veel regimes zorgen ervoor dat de mensenrechtenactivisten in eigen land worden geïsoleerd. Daarom werden de kaarten gestuurd met een kort bericht: om te laten weten dat er over de hele wereld mensen zijn die voor hen opkomen. Dat geeft hen de kracht om vol te houden. Dit jaar stonden enkele jongeren centraal. Bijvoorbeeld Magai Matiop Ngong uit Zuid-Soedan, die de doodstraf kreeg toen hij pas 15 jaar oud was.

Op 10 december, de dag van de Mensenrechten, hield de werkgroep tevens een fakkelwake bij station Ede-Wageningen. Bij deze actie werden in weer en wind nog eens 150 handtekeningen opgehaald.

De werkgroep Amnesty bedankt iedereen voor de steun: schrijven voor mensenrechten helpt!

Amnesty schrijft voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

Op 10 December is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. 

Amnesty International voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.

Overal wordt geschreven

In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, buurthuis, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen.
Ook in Bennekom wordt op woensdag 11 december volop geschreven. In de bibliotheek (Collage, Hogeweg 23) worden om 14 uur de deuren geopend en is iedereen welkom om in actie te komen, tot 17 uur.

Speciale gast: Moses Akatugba uit Nigeria

Op woensdag 20 november – de Internationale Dag van de Rechten van het Kind – is de officiële start van Write for Rights 2019. In dat kader komt de Nigeriaan Moses Akatugba naar Nederland. In 2005 werd de toen 16-jarige Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangengezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam uiteindelijk in 2015 vrij. Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij: ‘Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me in te gaan zetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’

Write for Rights heeft effect

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming.  Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.’

Dit jaar wordt er geschreven voor tien jongeren.

Meer informatie

https://www.amnesty.nl/write-for-rights
Bekijk successen van eerdere Write for Rights.
Lees meer over de zaken en waarom Amnesty iedereen oproept om voor hen in actie te komen.

Ede steunt Eritrese jonge vrouw met 138 handtekeningen

Op zaterdag 28 september hield de werkgroep Bennekom van Amnesty International een actie op de zolderverkoopmarkt in het centrum van Ede. Er werden 138 handtekeningen verzameld voor een petitie die verstuurd wordt aan de Eritrese president. Daarin het verzoek om Ciham Ali Ahmed vrij te laten. Ciham werd op 8 december 2012 opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten zonder toestemming van de overheid. Ze was toen 15 jaar oud. Normaal wordt een celstraf van 6 maanden gegeven voor een vluchtpoging. Maar Cihams vader was volgens de regering betrokken bij een staatsgreep. Daarom zit zij nog steeds vast – om hem te straffen.

Bennekom steunt Saoedische vrouwen met 246 handtekeningen!

Op vrijdag 8 maart hield de werkgroep Bennekom van Amnesty International een actie in de Albert Heijn. Er werden 246 handtekeningen verzameld voor een petitie die wordt verstuurd aan de Saoedische koning. Daarin het verzoek om de vrouwen vrij te laten die vreedzaam vragen om meer rechten. En het martelen in de gevangenis te stoppen. Ook werden mooie kaarten gestuurd aan de Saoedische vrouwen om hen te steunen in hun strijd om meer rechten.


Bennekom komt op vrouwendag in actie voor vrouwen in Saudi-Arabië

Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor vrouwenrechten en activisten die daarvoor strijden. Ook in Bennekom kan iedereen op vrijdag 8 maart meedoen aan de actie voor de Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. Zij zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen. Van 11.00 tot 14.00 worden handtekeningen verzameld in de Albert Heijn in Bennekom. De petitie zal worden verstuurd naar de koning van Saudi-Arabië op te roepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Ook kunt u een mooie kaart ondertekenen en naar de gevangenis sturen om de dappere vrouwen te steunen.

Saudi-Arabië: vrouwen worden achtergesteld

Vrouwen hebben in Saudi-Arabië niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld.


 

Geslaagde actie Amnesty Bennekom op dag van de Rechten van de mens

Maandag 10 december stond wereldwijd in het teken van de Rechten van de mens. Amnesty International organiseert ieder jaar schrijfacties om regeringen overal ter wereld aan te sporen om de mensenrechten beter te beschermen. De werkgroep Bennekom van Amnesty was ook dit jaar weer actief. In de bibliotheek van Bennekom werden ’s middags vele brieven en kaarten geschreven. Om 17.00 uur werd een fakkelwake gehouden bij Station Ede-Wageningen. Ook hier tekenden vele mensen de petitie. In totaal werden in Bennekom 189 handtekeningen opgehaald, 97 brieven geschreven voor regeringen en 30 kaarten verstuurd naar vrouwen die actie voeren voor mensenrechten, onder andere in Venezuela.


Carolien Roelants geeft genuanceerd beeld over Syrië in Bennekom

Op woensdag 10 oktober sprak Carolien Roelants, NRC-columnist, over de situatie in Syrië. Meer dan 80 mensen waren naar Zalencentrum De Brink gekomen om haar verhaal te horen. Dit werd aangevuld met de ervaringen van de Syrische Mohammad Kafina, die als vluchteling naar Nederland kwam en sinds vier jaar in Den Haag woont. Er kwamen veel vragen uit de zaal en het nagesprek werd met bezieling geleid door Jack Bogers.

Helaas was de conclusie van de avond dat oplossingen voor verbeteringen van de mensenrechten in Syrië zeer ver weg lijken. De situatie is zeer complex. Amnesty Nederland houdt de mensenrechten scherp in de gaten en spreekt hier de politiek op aan. Amnesty Bennekom sluit zich aan bij de oproep die vanuit de zaal kwam: “We zijn allemaal mensen. Laten we proberen om de mens centraal te zetten en een hand uit te reiken daar waar het kan.”