Agenda

Amnesty’s schrijfactie voor iedereen in december

Ook dit jaar werkt de werkgroep Bennekom weer mee aan de landelijke schrijfactie van Amnesty International. Ook u kunt meedoen met Write for Rights. Neem contact op met de werkgroep via bennekom.amnesty.nl om de brieven thuisbezorgt te krijgen, of ga direct naar de website www.amnesty.nl/write-for-rights en vraag een gratis pakket aan van 10 brieven.

In verband met Corona, kiest de werkgroep Bennekom dit jaar niet voor een fysiek evenement. Wel is het voor iedereen die mee wil doen mogelijk om tijdens Write for Rights brieven naar autoriteiten van verschillende landen te schrijven.

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap. We schrijven voor Mikita’s vrijlating.

Ook schrijven we voor Wendy Galarza uit Mexico. Zij is een activist en demonstreerde in november 2020 voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten. Wendy werd geraakt door politiekogels. Ze diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd. We schrijven voor gerechtigheid.

Heeft brievenschrijven effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. In 2020 werden in Nederland meer dan 480.000 brieven en kaarten geschreven. Zie www.amnesty.nl/organiseren/successen voor de resultaten van de eerdere schrijfacties. Dus neem vandaag nog actie en bestel het gratis pakket met de voorbeeldbrieven.