Activiteitenverslagen

Activiteitenverslag 2020

Het jaar 2020 is, ook voor het organiseren van acties, heel anders verlopen dan verwacht. Het goede nieuws is dat we deels nieuwe manieren gevonden hebben om actie te voeren. Hierbij een kort verslag.

 • In de week dat later de ‘intelligente lock down’ werd aangekondigd in maart, was de landelijke collecte gepland. De collecte heeft dit jaar in Bennekom € 3709,93 opgeleverd. Dat is inclusief € 79 aan digitale giften via de QR code. De opbrengst is vrijwel gelijk aan die in 2019, ondanks het feit dat de collecte voortijdig is gestopt vanwege de Corona-crisis. Het resultaat is dan ook boven verwachting goed: een compliment voor alle vrijwilligers!
 • Tevens was dit het laatste jaar dat Christa Heyting (coördinator) en Willem van Raamsdonk (wijkhoofd) de collecte in Bennekom hebben geregeld. De werkgroep bedankt hen voor de goede organisatie in de afgelopen jaren.
 • Gezien de corona-crisis is besloten, ook op verzoek van Amnesty Amsterdam, om in het geheel geen activiteiten te organiseren waarbij mensen bij elkaar zouden komen: dus geen handtekeningenacties, geen petities en geen lezing dit jaar.
 • Elke maand zijn er drie brieven ter ondertekening per email (of post) verstuurd naar circa 50 deelnemers van het schrijfabonnement.
 • Gelukkig heeft Amnesty alle mogelijkheden geboden voor het organiseren van schrijfacties rond 10 december op een ‘corona-proof’ wijze. Het resultaat is dat onze werkgroep meer dan 50 pakketten van 10 brieven en 10 kaarten heeft geregeld voor individuele mensen en brieven heeft neergelegd in de kerken.
 • Het Bennekoms Nieuwsblad plaatste een groot artikel over het schrijven van brieven met een foto van de burgemeester van Ede, René Verhulst.
 • De leden van werkgroep hebben op 10 december de brieven in een ‘gezellige online meeting’ met elkaar geschreven. Toch een mooie manier om met elkaar de mensenrechten te blijven steunen.

Voor 2021 is het in verband met corona onduidelijk welke activiteiten mogelijk zijn. De plannen zijn:

 • Meewerken aan de landelijke collecte in maart 2020;
 • Een actie voeren op Internationale Vrouwendag, begin maart;
 • Een handtekeningenactie of filmavond, onderwerp hangt af van de actualiteit;
 • Schrijfactie en fakkelwake op 10 december.

Bent u geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Informeer naar de mogelijkheden bij Meta Moerman, tel: 0318-416797;  Of kijk op onze website https://bennekom.amnesty.nl/ en stuur een email naar: info@amnestybennekom.nl.

Activiteitenverslag 2019

In 2019 hebben we opnieuw een aantal mooie acties voor Amnesty uitgevoerd in Bennekom:

 • In maart werd er weer gecollecteerd in Bennekom. Ditmaal waren er minder collectanten dan in voorgaande jaren, maar zij haalden toch een heel mooi bedrag op: € 3731,65.
 • Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, werd er actie gevoerd voor de Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. Zij zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen. Er werden enkele honderden kaarten ondertekend en gestuurd om solidariteit te tonen aan deze dappere vrouwen.
 • Op zaterdag 28 september hielden we een handtekeningenactie tijdens de zolderverkoopmarkt in het centrum van Ede. Er werden 138 handtekeningen verzameld onder een petitie voor de Eritrese president. Daarin het verzoek om de nu 22 jarige Ciham Ali Ahmed vrij te laten. Haar vader was volgens de regering betrokken bij een staatsgreep. Daarom zit zij al 7 jaar vast – om hem te straffen.
 • Op 10 december, de dag van de Mensenrechten, hield de werkgroep een fakkelwake bij station Ede-Wageningen. Bij deze actie werden in weer en wind 150 handtekeningen opgehaald onder een petitie voor Nasu. In 2017 werden in Otodo (Nigeria) onaangekondigd huizen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Nasu en 30.000 anderen werden dakloos. Samen met zijn lotgenoten eist hij nu het recht op onderdak op.
 • Op woensdag 11 december opende Burgemeester Verhulst de schrijfactie Write for Rights in bibliotheek Collage. In totaal werden 114 brieven geschreven aan regeringsleiders en 26 zelfgemaakte kaarten verstuurd naar vechters voor de mensenrechten. Dit jaar stonden enkele jongeren centraal. Bijvoorbeeld Magai Matiop Ngong uit Zuid-Soedan, die de doodstraf kreeg toen hij pas 15 jaar oud was.

Activiteitenverslag 2018

In 2018 voerden we onderstaande acties in Bennekom uit:

 • In maart gingen 40 collectanten in Bennekom de straat op. Zij brachten een bedrag bij elkaar van € 4.434,52.
 • Op 10 maart hielden we een actie voor Azza Soliman uit Egypte, zij komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting. Er werden enkele honderden kaarten ondertekend en gestuurd om solidariteit te tonen aan deze dappere vrouw.
 • Op zaterdag 29 september hielden we een handtekeningenactie voor Reuterjournalisten in Ede tijdens de zolderverkoopmarkt.
 • Op woensdag 10 oktober sprak Carolien Roelants, NRC-columnist, over de situatie in Syrië. Meer dan 80 mensen kwamen naar Zalencentrum De Brink in Bennekom om haar verhaal te horen. Dit werd aangevuld met ervaringen van de Syrische Mohammad Kafina, die als vluchteling naar Nederland kwam en sinds vier jaar in Den Haag woont. Er kwamen veel vragen uit de zaal en het nagesprek werd met bezieling geleid door Jack Bogers.
 • Maandag 10 oktober stond wereldwijd in het teken van de Rechten van de mens. In de bibliotheek van Bennekom werden ’s middags vele brieven en kaarten geschreven. Om 17.00 uur werd een fakkelwake gehouden bij Station Ede-Wageningen. In totaal werden in Bennekom 189 handtekeningen opgehaald, 97 brieven geschreven voor regeringen en 30 kaarten verstuurd naar vrouwen die actie voeren voor mensenrechten, onder andere in Venezuela.

Activiteitenverslag 2017

In 2017 hebben we opnieuw een aantal mooie acties voor Amnesty uitgevoerd in Bennekom:

 • Zo was de opbrengst van de collecte in Bennekom in maart in totaal € 4.537,14,-;
 • Bij de actie op 8 maart in het kader van Internationale Vrouwendag is aandacht gevraagd voor de mensonterende omstandigheden waarin vrouwen werken in de palmolie-industrie;
 • Op de Midlentedag in Bennekom hebben 305 mensen de petitie ondertekent gericht aan de minister van Justitie in Turkije. In deze petitie wordt om vrijlating gevraagd van tientallen journalisten die gevangen zijn gezet sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016;
 • Op woensdagavond 8 november werd in Wageningen de documentaire ‘wit is ook een kleur’ vertoond. Meer dan 100 belangstellenden zagen de film en namen deel aan het debat met regisseur Sunny Bergman onder leiding van Jack Bogers. De avond werd georganiseerd door de werkgroepen Bennekom en Wageningen van Amnesty International in samenwerking met het Heerenstraattheater en Novita.

Op vrijdagavond 8 december organiseerde de werkgroep een fakkelwake bij station Ede-Wageningen. In de sneeuw werden in totaal 188 handtekeningen opgehaald voor de vrijlating van Mahadine, een mensenrechtenverdediger uit Tsjaad. Via Facebook bekritiseerde hij de regering vanwege economisch wanbeleid. Sinds 30 september 2017 zit hij vast.

Jaarverslag 2016

In 2016 hebben we opnieuw een aantal mooie acties voor Amnesty uitgevoerd in Bennekom:

 • Zo was de opbrengst van de collecte in maart 2016 meer dan €4.000,- in Bennekom;
 • Op 8 maart is er in samenwerking met de Wageningse groep de film “Ana, Ana” vertoond in Movie W in Wageningen. Er waren meer dan 100 bezoekers;
 • Bij de actie op 12 maart in het kader van Internationale Vrouwendag zijn 98 bloemenkaarten gestuurd aan de Russische ‘vrouwen van de Don’. De kaarten waren door kinderen van de basisschool ingekleurd;
 • Op de bloemenmarkt op 14 mei zijn er in totaal 248 handtekeningen opgehaald voor kwetsbare vluchtelingen uit Syrië. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan premier Rutte;
 • Op 2 november gaf Rop Zoutberg (foto), NOS-correspondent in Italië, een lezing over Europa en de vluchtelingen. In zalencentrum De Brink in Bennekom hoorden circa 100 belangstellenden het verhaal over het boek ‘De race naar het Noorden’. De avond werd georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Novita;
 • Op woensdag 7 december was er een korte schrijfmarathon in Collage, in samenwerking met de Bibliotheek Bennekom. Er werden bijna honderd brieven en kaarten geschreven. Deze brieven gaan naar regeringsleiders van landen waar mensenrechtenactivisten ten onrechte in de gevangenis zitten. De kaarten werden direct naar de mensen gestuurd die ten onrechte vast zitten;
 • Tijdens de fakkelwake op 10 december bij Station Ede-Wageningen werden nog eens 145 handtekeningen opgehaald voor de Turkse juriste Eren Keskin;
 • Daarnaast zijn er in 2016 opnieuw tientallen brieven geschreven door de Bennekomse Briefabonnementen en werden enkele scholen bezocht door de scholenwerker;
 • Bijna alle bovenstaande acties kwamen in de regionale krant: het Bennekoms Nieuwsblad. De aankondiging van Rop Zoutberg haalde De Gelderlander.